Over E-nummers

Voedingsadditieven zijn stoffen die aan een voedingsproduct worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verkrijgen / om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld een sterkere kleuring of intensere smaak.

In de Europese Unie worden alle voedingsadditieven gekenmerkt door een E-nummer. EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, onderzoekt eerst of voedingsadditieven schadelijk zijn voor de gezondheid vooraleer deze op de markt komen. Een E-nummer wordt pas toegewezen aan een stof wanneer de Europese Unie het gebruik ervan garandeert en goedkeurt. Alle E-nummers worden uitvoerig getest en moeten aan strenge eisen voldoen vooraleer ze mogen worden toegevoegd aan producten. In de wet staat aangegeven welke voedingsadditieven en in welke concentratie aan producten mag worden toegevoegd. E-nummers in voedingsproducten zijn veilig en niet schadelijk voor de gezondheid.

E-nummers zijn onderverdeeld in verschillende groepen, gerangschikt op E-nummer: Voor meer info; zie voedingscentrum.nl
Wicky maakt sinds 2016 geen gebruik meer van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, maar alleen van natuurlijke ingrediënten om kleur en smaak te geven. Bovendien bevat Wicky geen conserveermiddelen.

Welke E-nummers bevat Wicky en wat zijn de functies ervan?

Wicky Original

E296: Voedingszuur (appelzuur)
Een voedingszuur verlaagt de zuurgraad (pH) van een product (maakt het dus zuurder).
Net zoals bij vers fruit is een frisdrank prettig om te drinken door een spel van zoet en zuur.
Appelzuur wordt gebruikt om deze balans te vinden.
In sommige gevallen behoud het voedingszuur de kleur langer.

E330: Voedingszuur (citroenzuur)
Een voedingszuur verlaagt de zuurgraad (pH) van een product (maakt het dus zuurder).
Net zoals bij vers fruit is een frisdrank prettig om te drinken door een spel van zoet en zuur.
Citroenzuur wordt gebruikt om deze balans te vinden.
In sommige gevallen behoud het voedingszuur de kleur langer

E331: Zuurteregelaar (natriumcitraten)
Wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak.
Met behulp van natriumcitraten kun je de scherpte van het zuur een wat mooiere ronde smaak geven.

E440: Stabilisator (pectine)
Dit is een stabilisator die wordt toegevoegd aan de blend van fruit welke we aan de Wicky Fruit toevoegen, omdat we niet willen dat deze blend ontmengt voordat we deze in de limonade stoppen.
De pectine wordt gewonnen uit Appelpulp of citruspulp (niet alleen sinaasappel maar andere citrusvruchten ook).

Wicky Zonder Suiker

E330: Voedingszuur (citroenzuur)
Een voedingszuur verlaagt de zuurgraad (pH) van een product (maakt het dus zuurder).
Net zoals bij vers fruit is een frisdrank prettig om te drinken door een spel van zoet en zuur.
Citroenzuur wordt gebruikt om deze balans te vinden.
In sommige gevallen behoud het voedingszuur de kleur langer.

E331: Zuurteregelaar (natriumcitraat)
Wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak.
Met behulp van Natriumcitraat kun je de scherpte van het zuur een wat mooiere ronde smaak geven.

E414: Stabilisator (Arabische Gom)
Een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de boom Acacia senegal uit tropisch Afrika.
Zit in Wicky Zonder Suiker om de smaak van frisdrank te stabiliseren.

E950: Zoetstof (Acesulfaam-K)
Deze kunstmatige zoetstof wordt in Wicky zonder Suiker gebruikt als suiker vervanger.
Acesulfaam-K is 150-200 keer zo sterk als de zoetkracht van gewone suiker. Acesulfaam-K is door en door getest
en het gebruik ervan is veilig bevonden door de Europese Unie.

E955: Zoetstof (Sucralose)
Deze kunstmatige zoetstof wordt in Wicky zonder Suiker gebruikt als suiker vervanger.
Sucralose is ongeveer 500-600 zo sterk als de zoetkracht van gewone suiker. Sucralose is door en door getest
en het gebruik ervan is veilig bevonden door de Europese Unie.
 

Een combinatie van Sucralose en Acesulfaam-K wordt gebruikt om dat ze elkaar in zoeting enigszins versterken. Hierdoor is er minder nodig om een zelfde zoetkracht te bereiken.Ook vullen ze elkaar aan en geeft de combi een mooiere zoeting dan als we één van beide zouden gebruiken.
 

Wicky Fruitzacht

E160a: Kleurstof (carotenen)
Kleurstof wordt ingezet om een product een kleur te geven of om de kleur van een product te versterken. De kleur van dit specifieke E-nummer is oranje, maar kan ook uitlopen van geel tot roodachtig. E160a is een natuurlijk kleurstof die veelal wordt gewonnen uit wortelen.

E330: Voedingszuur (citroenzuur)
Een voedingszuur verlaagt de zuurgraad (pH) van een product (maakt het dus zuurder).
Net zoals bij vers fruit is een frisdrank prettig om te drinken door een spel van zoet en zuur.
Citroenzuur wordt gebruikt om deze balans te vinden.
In sommige gevallen behoud het voedingszuur de kleur langer.

E331: Zuurteregelaar (natriumcitraat)
Wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak.
Met behulp van Natriumcitraat kun je de scherpte van het zuur een wat mooiere ronde smaak geven.

E440: Stabilisator (pectine)
Dit is een stabilisator die wordt toegevoegd aan de blend van fruit welke we aan de Wicky Fruit toevoegen, omdat we niet willen dat deze blend ontmengt voordat we deze in de limonade stoppen.
De pectine wordt gewonnen uit Appelpulp of citruspulp (niet alleen sinaasappel maar andere citrusvruchten ook).

E950: Zoetstof (Acesulfaam-K)
Deze kunstmatige zoetstof wordt in Wicky zonder Suiker gebruikt als suiker vervanger.
Acesulfaam-K is 150-200 keer zo sterk als de zoetkracht van gewone suiker. Acesulfaam-K is door en door getest
en het gebruik ervan is veilig bevonden door de Europese Unie.

E955: Zoetstof (Sucralose)
Deze kunstmatige zoetstof wordt in Wicky zonder Suiker gebruikt als suiker vervanger.
Sucralose is ongeveer 500-600 zo sterk als de zoetkracht van gewone suiker. Sucralose is door en door getest
en het gebruik ervan is veilig bevonden door de Europese Unie.
 

Een combinatie van Sucralose en Acesulfaam-K wordt gebruikt om dat ze elkaar in zoeting enigszins versterken. Hierdoor is er minder nodig om een zelfde zoetkracht te bereiken.Ook vullen ze elkaar aan en geeft de combi een mooiere zoeting dan als we één van beide zouden gebruiken.

Wicky.nl gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren en voor analysedoeleinden. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid

Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.