Verantwoord: Zwerfafval
Over zwerfafval
Om Nederland schoon en veilig te houden is het belangrijk dat we ons afval sorteren en weggooien in de daarvoor bestemde afvalbak. Helaas wordt dit niet altijd door iedereen gedaan en wordt er afval in de natuur of op straat gegooid. Dit wordt zwerfafval genoemd.
Zwerfafval bestaat meestal uit verpakkingsmaterialen (zoals blikjes, flesjes en plastic zakjes), sigarettenpeuken en kauwgomresten. De natuur kan deze producten niet zomaar afbreken, het proces duurt in de meeste gevallen heel lang. Voor een sigarettenpeuk duurt dit ongeveer 12 jaar, een aluminium blikje 50 jaar en een plastic fles kan zelfs helemaal niet worden afgebroken door de natuur!
Mensen zorgen voor het bestaan van zwerfafval. Het meeste zwerfafval ligt op plaatsen waar veel mensen komen: stations, bushaltes en parkeerplaatsen.

Oorzaken
Waarom is er dan zoveel zwerfafval in Nederland? Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:
- Slordigheid: "ik laat het wel gewoon hier liggen."
- Haast, geen tijd: "Ik heb geen tijd om dit nu op te ruimen."
- Geen interesse: "Wat maakt het nou uit of ik het opruim of niet?"
- Stoer willen zijn: "Kijk mij eens, het kan me niets schelen."
- Kuddegedrag: "Als iedereen zijn spullen op straat gooit, waarom zou ik het dan opruimen?"
Zwerfafval is schadelijk voor de mens zelf, dieren en het milieu. Mensen ergeren zich aan zwerfafval en op plekken met zwerfafval voelen ze zich onprettiger en onveiliger. Dieren kunnen er door stikken wanneer ze het proberen op te eten.
Elk jaar sterven er ongeveer 1,1 miljoen dieren die in/bij de zee leven door al het zwerfafval in de zee en op het strand. Belangrijk is dus om ook na je dagje uit aan zee je afval niet zomaar te laten slingeren. Neem het mee, en deponeer het in de daarvoor bestemde afvalbak.

NederlandSchoon
NederlandSchoon is een organisatie die zwerfafval in Nederland wil voorkomen en bestrijden. Zij voeren campagnes tegen zwerfafval, doen onderzoek, adviseren bedrijven en zetten aanstekelijke acties op.
Ze organiseren activiteiten voor publiek, scholen, gemeenten en bedrijfsleven. Bekende voorbeelden zijn: De Landelijke Opschoondag, een jaarlijkse dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en de Schoonste Stranden Top 10. Tevens ontwikkelen wij campagnes gericht op diverse doelgroepen. Als de Supporter van Schoon-campagne willen zij mensen bewegen om niet alleen hun eigen afval netjes weg te gooien maar ook af en toe ook iets extra's te doen.
Specifieke aandacht geven ze aan de zogenaamde 'aandachtsgebieden', plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is, zoals in winkelgebieden en in het openbaar vervoer. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat.
Wij geloven dat een betere wereld bij jezelf begint en daarom steunt Wicky het initiatief van NederlandSchoon. Wij moedigen alle Wicky-drinkers aan om mee te doen aan het initatief van NederlandSchoon!
